me bandung
mee bndung muar | resepi
Bahan-bahan
•1kg mee kuning •10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus) •8ketul bawang putih
•5biji bawang merah
•Stenga cawan udang kering (direbus dengan air)
•Stenga cawan udang hidup .
Bahan sterusnya ..
•1cawan daging yang dah di rebus (potonh nipis) •Sayur sawi (potong)
•Sayur kobis (hiris kasar)
•1 cawan gula pasir •3cawan air rebusan daging
•1sudu makan sos tiram •Garam secukupnya Minyak untuk menumis .
Lain-lain perencah
•Edll daginng ayam
•Fish ball •Sotong
•Bunga kobis •Daun bwang Di hiris…
Notis.
Me bandung asli tidak mengandungi apa-apa yang rasa masam
, jadi janganlah masukkan tomato puri /tomato sos/cili sos asam jawa. Ini akan merosakkan ke aslian rasanya .
Ramai orang yang pandai2 modify mee bandung muar ni by adding sour ingredient. Itu tak boleh tambah
Cara memasak
•Blend cili kering udang kering & air rebusan nya,
•Gula bawang putih dan bawang merah.
•Pijarkan sedikit minyak didalam kuali
•Tumiskan bahan-bahan yang di kisar
•Masukkan sos tiram
•Masukkan udang daging rebus
•Masukkan batang sawi dan aur rebusan daging •Garam sehingga pekat
•Untuk menghidang mee bandung ini tak sedap jika masak in bulk, so kena bancu sepinggan –sepinggan
• •1 ambil sedikit kuah ( dan rencahnya untuk sato orang mskan
•2 panaskan kuah dan masukkan sebiji telur sehingga separu keras .
•3 masukkan sayur bila agak lembut masukkan mee kuning
•4 masukkan kedalam mangkuk leper , telur letak diatas
•Tabur daun sup & bawang daun
click
•1kg mee kuning •10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus) •8ketul bawang putih
•5biji bawang merah
•Stenga cawan udang kering (direbus dengan air)
•Stenga cawan udang hidup .
Bahan sterusnya ..
•1cawan daging yang dah di rebus (potonh nipis) •Sayur sawi (potong)
•Sayur kobis (hiris kasar)
•1 cawan gula pasir •3cawan air rebusan daging
•1sudu makan sos tiram •Garam secukupnya Minyak untuk menumis .
Lain-lain perencah
•Edll daginng ayam
•Fish ball •Sotong
•Bunga kobis •Daun bwang Di hiris…
Notis.
Me bandung asli tidak mengandungi apa-apa yang rasa masam
, jadi janganlah masukkan tomato puri /tomato sos/cili sos asam jawa. Ini akan merosakkan ke aslian rasanya .
Ramai orang yang pandai2 modify mee bandung muar ni by adding sour ingredient. Itu tak boleh tambah
Cara memasak
•Blend cili kering udang kering & air rebusan nya,
•Gula bawang putih dan bawang merah.
•Pijarkan sedikit minyak didalam kuali
•Tumiskan bahan-bahan yang di kisar
•Masukkan sos tiram
•Masukkan udang daging rebus
•Masukkan batang sawi dan aur rebusan daging •Garam sehingga pekat
•Untuk menghidang mee bandung ini tak sedap jika masak in bulk, so kena bancu sepinggan –sepinggan
• •1 ambil sedikit kuah ( dan rencahnya untuk sato orang mskan
•2 panaskan kuah dan masukkan sebiji telur sehingga separu keras .
•3 masukkan sayur bila agak lembut masukkan mee kuning
•4 masukkan kedalam mangkuk leper , telur letak diatas
•Tabur daun sup & bawang daun
click
0 Comments:
Post a Comment